Sitemap Not Being Created

  • Hello,

    I am looking to migrate from Yoast to RankMath and I am using the Enfold theme on Siteground in a multisite environment. I have installed RankMath in a staging environment. I have turned on to include a Sitemap for pages and faq’s however when I click on the Sitemap URL for either there is no data. All pages are set up to be followed. Any guidance would be appreciated.

    Thank you,
    John Curtin

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 22 total)
  • Hello,

    Thank you for contacting Rank Math and sorry for any inconvenience that might have been caused due to that.

    Your sitemap is generating your sitemap, if you check the sitemap page source as shown in the attached screencast. You also seem to be having a static robots.txt file on your root folder which is preventing Rank math from modifying robots.txt content in Rank math > general settings. Further troubleshooting is hindered as most of your plugins are network activated.

    Assuming you are using the latest version of all the plugins and the themes (please update if not yet), please follow this troubleshooting guide to check for any conflicts: https://rankmath.com/kb/check-plugin-conflicts/

    Please let us know if you find the culprit.

    Only the site admin would know and your users won’t be affected by this troubleshooting.

    Looking forward to helping you.

    Hi Michael,

    Thank you for the update. I installed Health Check and using Troubleshooting and all plugins except RankMath have been deactivated. If I am understanding you correctly you say that the Sitemaps are being created and see the screencast. I don’t see the attached screencast in your email.

    All plugins and Themes are current versions. This is a test environment so I don’t have to worry about any users. All the Plugins have been deactivated and if I click on the link https://www.staging7.wealththrunutrition.com/page-sitemap.xml nothing appears.

    Regards,
    John

    Hello,

    I have tried to log in to the website to check the issue in detail but it seems like the credentials are no longer valid, could you check them?

    Looking forward to help you.

    Hmm, I just signed in without a problem using the information I sent. What error are you receiving?

    Hello,

    Please check the attached screenshot in the sensitive section and fix the issue to make sure it is not the cause.

    Looking forward to help you.

    SSL had expired and is renewed.

    Hello,

    It looks like server cache is enabled on your site. Even though the Yoast plugin is not active on your site, the Sitemap is still showing its Sitemap. Please check the screencast I added in the Sensitive Data Section.

    Clearing the server cache should fix the issue.

    I hope that helps.

    Hello,

    Server cache has been cleared and I manually deleted the Yoast plugin. Still no sitemap showing.

    Thank you,
    John

    Hello John,

    The stylesheet is not loading. When we test the sitemap here, it works fine:
    https://www.xml-sitemaps.com/validate-xml-sitemap.html

    We suspect Google is seeing the URLs in the sitemap correctly as well.

    Do you think we can have access to the FTP details as well so we can check if there is any error in the error log related to this stylesheet issue?

    I am also consulting with our dev. team and we will get back to you regardless.

    Hello,

    For some reason, the main-sitemap.xsl file is point to your main site and sitemap is loaded on the staging7 site which is causing problem. Please try adding following code in your theme’s functions.php file to change the xsl file path:

    
    add_filter( 'rank_math/sitemap/1_stylesheet_url', function( $stylesheet ) {
    	return '<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="//www.staging7.wealththrunutrition.com/main-sitemap.xsl"?>';
    } );
    

    If this doesn’t fix the issue then please add your site’s FTP access in the Sensitive Data Section so we can debug the issue by editing some files.

    Looking forward to helping you.

    Hello,

    When trying to add the code I receive this error message: “Scrape nonce check failed. Please try again.”

    Hello,

    Could you share some FTP details so we can check it?

    Looking forward to help you.

    Hello,

    I have updated the sensitive data as requested. Can you please check further?

    Thank you.

    Hello,

    I am getting 530 Login Authentication Failed error when I try to login with the FTP username/password you added in the Sensitive Data Section. Can you please check the details again?

    Looking forward to helping you.

    Hello,

    Hmm, I am not getting an error when accessing via FileZilla. With the issues currently happening I think I will pass on changing to RankMath for my WTN website at this time. I am using it for my blog and it is working great. Thank you for your assistance.

    Regards,
    John

Viewing 15 replies - 1 through 15 (of 22 total)

You must be logged in to reply to this ticket.