Social networks images don’t work

  • When I changed from Yoast to RankMath, my social media images ceased to work. When I insert a link on Facebook or share it via Whatsapp, the image does not appear. The featured image is smaller than 100 KB.

    Even a post that worked with Yoast doesn’t work any more when I changed the permalink.

    My website is drivemefoody.com

    I have checked with FB sharing debugger and get the following errors:

    Curl Timeout
    The request to scrape the URL timed out.
    Curl Error
    Curl error: 28 (OPERATION_TIMEOUTED)
    Inferred Property
    The ‘og:image’ property should be explicitly provided, even if a value can be inferred from other tags.
    Missing Properties
    The following required properties are missing: og:url, og:type, og:title, og:image, og:description, fb:app_id

    I would really appreciate your help. Thank you!

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)
  • Hello,

    Thank you for contacting Rank Math and sorry for any inconvenience that might have been caused due to that.

    I checked it and I also found that issue. We might need to take a closer look at the settings. Please edit the first post on this ticket and include your WP logins in the designated Sensitive Data section.
    Sensitive Data Section

    It is completely secure and only our support staff has access to that section. If you want, you can use the below plugin to generate a temporary login URL to your website and share that with us instead:

    https://wordpress.org/plugins/temporary-login-without-password/

    You can use the above plugin in conjunction with the WP Security Audit Log to monitor what changes our staff might make on your website (if any):

    https://wordpress.org/plugins/wp-security-audit-log/

    We really look forward to helping you.

    I have just a similar issue and need some assistance. Could you please help?

    Thank you.

    Hi @smart care,

    There are a few reasons for the Facebook (or any other social network like WhatsApp) not picking your images and other social tags. We will list them below so you can check which one applies in your case:

    1. First and foremost, you must check the page source of the URL in question. Search for the og:image tag like in this Video:
    https://i.rankmath.com/aJCccE

    If the og:image tag is not found, that means Rank Math is either disabled or not able to print your social tags. Once done checking if Rank Math is enabled, you must check why it isn’t able to print social content by following this troubleshooting guide:
    https://rankmath.com/kb/check-plugin-conflicts/

    Make sure to follow all the instructions carefully.

    2. Assuming the og:image tag was found in step 1, we can proceed to find the issue.

    Scenario 1: You are using minification on your website and your cache plugin is inputting too much inline CSS into your page source that your OpenGraph tags are pushed way too down your page’s source:
    turn off minification

    If this is the cache, you must move your inline CSS to a file because Facebook and other social networks will only look for OpenGraph tags in the first 60kbs of your page’s source. If they don’t find it, they will assume you haven’t added them. They don’t want to waste their resources crawling huge pages looking for OpenGraph tags.

    Scenario 2: The gain browser cache option in most cache plugins like W3 Total Cache is known to not play well with Facebook’s OpenGraph detection. If you have it enabled, disable it. The option for W3 Total Cache is at WP > Performance > Browser Cache > HTTP (gzip) compression
    w3 total turn off gzip compression

    Then, clear your website and server cache (including Cloudflare – if enabled)

    Once you are done, you might want to test again here:
    https://developers.facebook.com/tools/debug/

    Click the Scrape Again button:
    scarpe again facebook debug tool

    You should now see the OpenGraph tags update including the image.

    If the issue persists please create a new forum ticket and add your site details in the sensitive section so we can investigate the issue further.

    Looking forward to helping you.

    Hello,

    Actually, I managed to make it work after forcing it several times with the Facebook developer debug tool. But today I published a new post and I got the same problem again.

    I have updated the sensitive data as requested. Can you please check further?

    Thank you.

    Hello,

    I accessed your site an created a test post, added an open graph image and tested it on facebook debugger yet I couldn’t reproduce any issue. Please check the screencast attached in the sensitive section.

    Looking forward to helping you. Thank you.

    ​​​​​​

    Hello,

    Since we did not hear back from you for 15 days, we are assuming that you found the solution. We are closing this support ticket.

    If you still need assistance or any other help, please feel free to open a new support ticket, and we will be more than happy to assist.

    Thank you.

Viewing 5 replies - 1 through 5 (of 5 total)

The ticket ‘Social networks images don’t work’ is closed to new replies.