RankMath SEO warnings for Missing Author URL, openingHours vocabulary

#296069
  • Hi Team,

    using latest version 1.76.1

    On one of our site we are facing issue
    1. Missing author url is being reported by Google. I have gone through the tickets on rank math and it look it was an issue identified in Auguest and fixed in release as well by you but I am still facing this issue with latest version. Can you please check or guide me on this.

    2.SEMRUSH is reporting an error on our pages “The property openingHours is not recognized by Schema.org vocabulary”.
    I see in rank math we have defined Organization property Opening hours with hours & day name but still not sure why SEMRush is reporting this concern. Google has not reported this as concern. Your inputs on this will be appreciated

    Please guide me on the above issues.

    Thanks,
    Amit

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)
  • Hello,

    Thank you for contacting Rank Math, and sorry for any inconvenience caused.

    I tested your page using the Rich Results Test tool and it shows these warnings and errors:

    Missing field “URL”

    Kindly remove and add the Article schema again to fix this warning.

    missing field “thumbnailurl”

    To fix the error, please add a featured image to the page.

    Once done, test the page at https://search.google.com/test/rich-results.

    I hope this helps. Looking forward to helping you.

    “Kindly remove and add the Article schema again to fix this warning.”
    Please guide me in detail as what exactly is needed here.

    Do you want me to go to the page, edit rank math schema on that page, remove the article and add it again ?

    I am sorry but if I try to add a new article schema after removing the existing one from the page even then I still the same url missing issue (schema says )

    {
    “@type”: “Article”,
    “@id”: “#webpage”,
    “url”: false,
    “about”:….
    }

    Also I wanted to inform that we are on Business subscription plan(PRO 3.0.0)

    Thanks,
    Amit

    Hello,

    Do you have the author archives disabled on your website? To check that please head over to WordPress Dashboard > Rank Math > Titles & Meta > Authors.

    If you have that disabled the URL for the author will be missing on your Schema and thus causing this error.

    Regarding the error from Semrush, Google is not throwing any error because that property is indeed valid: https://schema.org/openingHours

    So, this seems like a false positive from Semrush in this case.

    Don’t hesitate to get in touch if you have any other questions.

    Hello,

    I have updated the sensitive data as requested. Can you please check further?

    Thank you.

    Hi,

    “missing field “thumbnailurl for video”

    What is the solution other than adding featured image ? I do not want to add feature image(I have to create them and then add to all the pages and probably may need to change theme layout if featured image started appearing on screen in unexpected way).

    In rank math there is option with which rankmath generates video thumbnail automatically. Am I correct? below is the documentation link.
    https://rankmath.com/kb/add-video-schema-to-existing-posts/

    Based on the documentation, I enabled the “Autogenrate thumbnail Image” and I have executed the generate video schema for old post/pages but still I am getting error as
    “Missing Field thumbnailUrl”

    Kindly guide me as why your feature of autogenrate image did not work ?

    Another proof that documentation says it can be done. Can you login into my area and check this as why it is not working ?

    https://rankmath.com/kb/video-schema/#num-10-video-clip-pro
    Enter the URL of the video thumbnail image here. If you had enabled Autogenerate Image option under Rank Math > Titles & Meta > Posts or Pages, then Rank Math will automatically generate a thumbnail for your video and includes it in this field. This option is available only in the Rank Math PRO.
    Thanks,
    Amit

    Hi Team,

    I am waiting for update from your side.

    Thanks,
    Amit

    Hello,

    Regarding the ‘missing field “thumbnailurl” for video’ please may you try removing the video from the post, then adding it back again. This should update the video schema.

    You may also try updating the Facebook image in the social metabox to update the video thumbnail: https://rankmath.com/kb/meta-box-social-tab/

    Hope that helps. Let us know if you have questions. We are here to help.

Viewing 8 replies - 1 through 8 (of 8 total)

You must be logged in to reply to this ticket.